Pasta z pieczonej papryki i marchewki z soczewicą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam Was dzisiaj na prostą, ale jakże pyszną pastę na bazie pieczonej papryki, marchewki z soczewicą.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy- waga suchego produktu
    1 papryka czerwona
    230 g marchewki
    1 łyżka soku z cytryny
    Sól pieprz do smaku
    1 łyżka sosu teryiaki
    Odrobina oliwy w sprayu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Pasta z pieczonej papryki i marchewki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odcedzić.
  • 2. W międzyczasie marchew umyć, osuszyć. Nie obierać. Pokroić na mniejsze kawałki, np w ćwiartki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i 2 razy psiknąć oliwą, wymieszać. Z drugiej strony naczynia ułożyć paprykę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości. Gdy to nastąpi marchewkę przełożyć na talerz, a paprykę włożyć do woreczka foliowego i zostawić na parę minut, aby w nim zaparowała. Następnie otworzyć woreczek i zdjąć skórę z papryki. Ostudzić.
  • 3. Wszystkie składniki pasty przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, sosem i sokiem z cytryny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Papryka Soczewica

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasta z pieczonej papryki i cukinii

To może cię zainteresować