Zapraszam Was dzisiaj na prostą, ale jakże pyszną pastę na bazie pieczonej papryki, marchewki z soczewicą.
45 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g czerwonej soczewicy- waga suchego produktu
1 papryka czerwona
230 g marchewki
1 łyżka soku z cytryny
Sól pieprz do smaku
1 łyżka sosu teryiaki
Odrobina oliwy w sprayu
Pasta z pieczonej papryki i marchewki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odcedzić.
2.W międzyczasie marchew umyć, osuszyć. Nie obierać. Pokroić na mniejsze kawałki, np w ćwiartki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i 2 razy psiknąć oliwą, wymieszać. Z drugiej strony naczynia ułożyć paprykę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości. Gdy to nastąpi marchewkę przełożyć na talerz, a paprykę włożyć do woreczka foliowego i zostawić na parę minut, aby w nim zaparowała. Następnie otworzyć woreczek i zdjąć skórę z papryki. Ostudzić.
3.Wszystkie składniki pasty przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, sosem i sokiem z cytryny.
Smacznego.
Komentarze