biała cześć pora ok 15 cm
2 łyżki oleju rzepakowego
250 g boczniaków
250 g twarogu w kostce miękkiego
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka musztardy sarepskiej
szczypta chili
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Pasta śniadaniowa z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczonego, umytego, osuszonego pora pokroić w ćwierćplasterki i przełożyć na patelnię, na rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć na wolnym ogniu. Dodać boczniaki umyte, osuszone i pokrojone w drobną kostkę. Smażyć kilka minut. Wystudzić.
Jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Do salaterki przełożyć twaróg, starte jajka i usmażone boczniaki, natkę pietruszki. Dokładnie pomieszać. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, musztardę, chili i sól do smaku. Jeszcze raz wymieszać. Pasta gotowa.
Smacznego.
Porady
Jeśli ktoś lubi mniej zwartą pastę, to można dodać jeszcze łyżkę śmietany lub majonezu.
Komentarze