Pasta jajeczna

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie swojskie pasty i smarowidła na kanapki ? Dziś na kolację zrobiłam pyszną pastę jajeczną, syn tak się domagał że już nie mogłam odmówić choć bardzo mnie bolą plecy no ale czego matka nie zrobi dla dzieci. Pasta jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu a do tego tak smaczna że znika w mgnieniu oka. swoje to swoje chociaż wiadomo co jemy bez konserwantów i chemii.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jaj rozmiar M,

    50 g szczypioru,

    4 łyżki majonezu ( u mnie http://www.ketrzynski.pl/ ),

    0,5 łyżeczki soli,

    szczypta pieprzu czarnego.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasta jajeczna

Pasta jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasta 1. Na początek wstawić do garnka wodę i ją zagotować. Gdy się zagotuje powkładać jajka i od czasu zagotowania zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez dziesięć minut. Po ugotowaniu odlać wodę i pozostawić aby jajka ostygły, ale to każdy potrafi. Jak już jajka całkowicie ostygły obrać je ze skorupek.
  • pasta 2. Gdy mamy już obrane ze skorupek jajka, do salaterki dodać pokrojony drobniej szczypior posolić go i uciskając ręką zmiękczyć szczypior z dodaną solą. Następnie obrane jajka pokroić za pomocą sitka do sałatek dodać pieprz czarny oraz majonez i całość wymieszać za pomocą widelca do połączenia się wszystkich składników.
  • pasta 3. Gotową pastę przełożyć do pojemnika z zamknięciem i wstawić do lodówki aby się przegryzły smaki. Tak przygotowana pasta jajeczna świetnie nadaje się na kanapki do śniadania i kolacji. Pasta jajeczna zrobiona własnoręcznie o wiele bardziej smakuje niż kupna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować