Parowańce

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Irena Ziółkowska

  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 0.5 litra
    - mąka: 0.5 kilograma
    - drożdże: 8 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Parowańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy z cukrem, dodajemy odrobinę ciepłego mleka i czubatą łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (mniej więcej 10 min).
  • 2. Do pozostałej mąki dodajemy sól, rozczyn drożdżowy i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy, by wyrosło (dwukrotnie zwiększyło objętość). Wyrabiamy, odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, obtaczamy w mące. Jeszcze na kilka minut zostawiamy na stolnicy do wyrośnięcia.
  • 3. W tym czasie nastawiamy wodę w garnku. Ponieważ nie mam garnka do gotowania na parze, ustawiam na gazie garnek z wodą (ok. 1/3 l), obwiązuję go na górze lnianą ściereczką lub zwykłą pieluszką tetrową, układam na niej parowańce i przykrywam większą miską. Każdą porcję parujemy 8 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować