1.Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy z cukrem, dodajemy odrobinę ciepłego mleka i czubatą łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (mniej więcej 10 min).
2.Do pozostałej mąki dodajemy sól, rozczyn drożdżowy i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy, by wyrosło (dwukrotnie zwiększyło objętość). Wyrabiamy, odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, obtaczamy w mące. Jeszcze na kilka minut zostawiamy na stolnicy do wyrośnięcia.
3.W tym czasie nastawiamy wodę w garnku. Ponieważ nie mam garnka do gotowania na parze, ustawiam na gazie garnek z wodą (ok. 1/3 l), obwiązuję go na górze lnianą ściereczką lub zwykłą pieluszką tetrową, układam na niej parowańce i przykrywam większą miską. Każdą porcję parujemy 8 minut.
Komentarze