Sezon truskawkowy nadal trwa. Jak co roku, obowiązkowo, muszę przygotować parowańce z tymi owocami. W moim domu to już rytuał a zarazem wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiam!
Parowańce z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajemy pokruszone drożdże i tyle mąki aby uzyskać konsystencję śmietany. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn łączymy z mąką, żółtkami, szczyptą soli i rozpuszczonym masłem.Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu.
2.Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy. Przekładamy ciasto na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm i foremką w kształcie kwiatka wycinamy parowańce. Nie posiadam parowaru, dlatego używam dużego garnka i specjalnej nakładki. Czas parowania to około 5-7 minut.
3.Pampuchy, parowańce czy kluski na parze podajemy obficie polane zmiksowanymi truskawkami wymieszanymi z mleczkiem skondensowanym. Możemy go zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem, maślaną czy zwykła śmietaną.
Komentarze