Parowańce z truskawkami

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Sezon truskawkowy nadal trwa. Jak co roku, obowiązkowo, muszę przygotować parowańce z tymi owocami. W moim domu to już rytuał a zarazem wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiam!

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    2 pełne szklanki mąki
    2 żółtka
    2 łyżki masła
    20 g drożdży
    1 szkl mleka
    2 łyżki cukru
    szczypta soli

    dodatkowo
    ok. 200 g truskawek
    3-4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Parowańce z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajemy pokruszone drożdże i tyle mąki aby uzyskać konsystencję śmietany. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn łączymy z mąką, żółtkami, szczyptą soli i rozpuszczonym masłem.Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • 2. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy. Przekładamy ciasto na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm i foremką w kształcie kwiatka wycinamy parowańce. Nie posiadam parowaru, dlatego używam dużego garnka i specjalnej nakładki. Czas parowania to około 5-7 minut.
  • 3. Pampuchy, parowańce czy kluski na parze podajemy obficie polane zmiksowanymi truskawkami wymieszanymi z mleczkiem skondensowanym. Możemy go zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem, maślaną czy zwykła śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować