Pampuchy, czyli inaczej parowańce to smak dzieciństwa. W moich stronach nazywa się je właśnie parowańce, ale słyszałam też nazwę pampuchy, kluski na parze lub parzaki. Bez względu na nazwę smakują wyśmienicie :) Parowańce rozpływają się w ustach, a podane z owocowym sosem mogą być zarówno daniem obiadowym, jak i deserem. Sprawdź przepis na pampuchy na parze!
4.62 (196 ocen)
Porady
Parowańce można też robić na płaskim sicie, ja jednak zdecydowanie wolę wersję ze ściereczką.
Przepis na parowańce nie jest specjalnie skomplikowany. Najważniejsze to dać ciastu czas, żeby odpowiednio wyrosło. Dzięki temu kluski będą puszyste i delikatne. Parowańce jak sama nazwa wskazuje przygotowujemy na parze. Możemy zrobić to na kilka różnych sposobów. Przede wszystkim w powyższym przepisie znajdziecie sposób najprostszy, czyli umieszczenie klusek na ściereczce ułożonej na garnku z gotującą się wodą. W ten sam sposób możemy umieścić nad garnkiem sitko.
W sklepach znajdziecie także gotowe wkładki do garnków – wykonane z metalu czy silikonu i włożone na gotującą się wodę, dobrze spełnią swoje zadanie. Jeśli jednak często przygotowujecie dania na parze, koniecznie zaopatrzcie się w parowar. To poręczne urządzenie pozwoli nie tylko przygotować idealne parowańce, ale i mięso czy warzywa.
Parowańce można też znaleźć w sklepach. Zazwyczaj wymagają tylko wrzucenia na parę i po kilku minutach są gotowe. Warto jednak sprawdzić ich skład przed zakupem – niech będzie jak najprostszy!
Parowańce najlepiej smakują podane z owocami. W tej kwestii też mamy kilka opcji. Możemy pampuchy nadziać owocami, tak jak w powyższym przepisie. Inną opcją jest przygotowanie bułeczek bez wypełnienia, a za to polanie ich owocowym sosem z dodatkiem śmietany. Użyjcie kwaśnej gęstej śmietany lub przygotujcie bitą śmietanę. Parowańce można też podawać z dżemem lub konfiturą. Dobrym pomysłem jest dodanie do pampuchów także świeżych owoców i posypanie ich cukrem pudrem. Parowańce są uniwersalne i można także podawać je na wytrawnie, na przykład ze szpinakiem i fetą czy szarpaną wieprzowiną.
Komentarze