Parowańce z jagodami

4.62 (196 ocen)

  • 40 min

Pampuchy, czyli inaczej parowańce to smak dzieciństwa. W moich stronach nazywa się je właśnie parowańce, ale słyszałam też nazwę pampuchy, kluski na parze lub parzaki. Bez względu na nazwę smakują wyśmienicie :) Parowańce rozpływają się w ustach, a podane z owocowym sosem mogą być zarówno daniem obiadowym, jak i deserem. Sprawdź przepis na pampuchy na parze!

  • 40 min

Składniki:

  • Na ok. 15 parowańców:

    * 1/2 kg mąki
    * 1 jajko
    * 5 dag drożdży
    * 2 łyżki cukru
    * szczypta soli
    * 250ml mleka

    * jagody
    * cukier
Wystaw ocenę:

4.62 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski na parze

Parowańce z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka rozrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie).
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta, nakładać do środka jagody, posypać cukrem i sklejać. Każdego oprószyć dodatkowo mąką.
  • 3. Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek.
  • 4. Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować ok 6 - 7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać ze śmietaną. Parowańce gotowe. Smacznego!

Porady

Parowańce można też robić na płaskim sicie, ja jednak zdecydowanie wolę wersję ze ściereczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Parowańce – przepis prosty

Przepis na parowańce nie jest specjalnie skomplikowany. Najważniejsze to dać ciastu czas, żeby odpowiednio wyrosło. Dzięki temu kluski będą puszyste i delikatne. Parowańce jak sama nazwa wskazuje przygotowujemy na parze. Możemy zrobić to na kilka różnych sposobów. Przede wszystkim w powyższym przepisie znajdziecie sposób najprostszy, czyli umieszczenie klusek na ściereczce ułożonej na garnku z gotującą się wodą. W ten sam sposób możemy umieścić nad garnkiem sitko.

W sklepach znajdziecie także gotowe wkładki do garnków – wykonane z metalu czy silikonu i włożone na gotującą się wodę, dobrze spełnią swoje zadanie. Jeśli jednak często przygotowujecie dania na parze, koniecznie zaopatrzcie się w parowar. To poręczne urządzenie pozwoli nie tylko przygotować idealne parowańce, ale i mięso czy warzywa.

Pampuchy drożdżowe

Parowańce można też znaleźć w sklepach. Zazwyczaj wymagają tylko wrzucenia na parę i po kilku minutach są gotowe. Warto jednak sprawdzić ich skład przed zakupem – niech będzie jak najprostszy!

Parowańce najlepiej smakują podane z owocami. W tej kwestii też mamy kilka opcji. Możemy pampuchy nadziać owocami, tak jak w powyższym przepisie. Inną opcją jest przygotowanie bułeczek bez wypełnienia, a za to polanie ich owocowym sosem z dodatkiem śmietany. Użyjcie kwaśnej gęstej śmietany lub przygotujcie bitą śmietanę. Parowańce można też podawać z dżemem lub konfiturą. Dobrym pomysłem jest dodanie do pampuchów także świeżych owoców i posypanie ich cukrem pudrem. Parowańce są uniwersalne i można także podawać je na wytrawnie, na przykład ze szpinakiem i fetą czy szarpaną wieprzowiną.
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować