PAROWAŃCE

4.5 (196 ocen)

DANIE NA OBIAD LUB NA KOLACJE.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
    50g drożdży
    szklanka letniego mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parowańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oleju i szczypty soli.
    Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut).
    Odrywać po kawałku ciasta, formować kulkę, układać na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, lekko spłaszczyć.
    Bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bułeczki wkładać do naczynia do gotowania na parze, parować około 8 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować