Parowańce z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, drobno kroimy w kosteczkę i na niewielkiej ilości oleju ją delikatnie podsmażamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Całość razem 5 min. podsmażamy dokładnie mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec doprawiamy do smaku i odstawiamy do przestygnięcia.
Drożdże świeże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. ( używając drożdży instant- suszonych nie musimy wcześniej robić zaczynu, tylko od razu mieszamy je z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy ). Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól dodać olej, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz. Z gotowego ciasta odrywać kawałki ciasta i formować placuszek a na jego środek kładziemy farsz pieczarkowy i dokładnie zlepiamy. Tak nadziane bułeczki kładziemy na stolnicę i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 -20 min. pod przykryciem.
Do szerokiego garnka nalać wodę do 1/4 jego wysokości. Na górę założyć większą gazę i obwiązać sznurkiem albo użyć szklanej nakładki do gotowania na parze czy sitka i wodę zagotować. Zmniejszyć moc palnika na tyle, by woda lekko parowała, a następnie wyrośnięte bułeczki układać na luźno założonej gazie lun w naczyniu do parowania w sporych odstępach od siebie maksymalnie 3 sztuki ( bo bardzo rosną ) i przykryć szczelnie pokrywką. Parować około 10 minut a po tym czasie można już wyjmować - należy delikatnie odkryć by nie poparzyć się parą. Pozostałe bułeczki można trzymać na czas parowania jednej partii w lodówce by nie przerosły.
Porady
Zamiast pieczarek można użyć grzybów leśnych, borówek czy mięsnego farszu.
Komentarze