Parowańce z pieczarkami

4.5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To pyszne parowane bułeczki drożdżowe z pieczarkowym farszem w środku. Idealne sprawdzą się same do zajadania lub do polania sosem.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz pieczarkowy:

    1 kg pieczarek
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    cząber do smaku
    odrobina oleju

    ciasto drożdżowe:

    750 g mąki
    25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
    450 ml ciepłej wody
    1/3 szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Parowańce z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kosteczkę i na niewielkiej ilości oleju ją delikatnie podsmażamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Całość razem 5 min. podsmażamy dokładnie mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec doprawiamy do smaku i odstawiamy do przestygnięcia.

    Drożdże świeże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. ( używając drożdży instant- suszonych nie musimy wcześniej robić zaczynu, tylko od razu mieszamy je z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy ). Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól dodać olej, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz. Z gotowego ciasta odrywać kawałki ciasta i formować placuszek a na jego środek kładziemy farsz pieczarkowy i dokładnie zlepiamy. Tak nadziane bułeczki kładziemy na stolnicę i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 -20 min. pod przykryciem.

    Do szerokiego garnka nalać wodę do 1/4 jego wysokości. Na górę założyć większą gazę i obwiązać sznurkiem albo użyć szklanej nakładki do gotowania na parze czy sitka i wodę zagotować. Zmniejszyć moc palnika na tyle, by woda lekko parowała, a następnie wyrośnięte bułeczki układać na luźno założonej gazie lun w naczyniu do parowania w sporych odstępach od siebie maksymalnie 3 sztuki ( bo bardzo rosną ) i przykryć szczelnie pokrywką. Parować około 10 minut a po tym czasie można już wyjmować - należy delikatnie odkryć by nie poparzyć się parą. Pozostałe bułeczki można trzymać na czas parowania jednej partii w lodówce by nie przerosły.

Porady

Zamiast pieczarek można użyć grzybów leśnych, borówek czy mięsnego farszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Drożdże Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować