Papryki faszerowane soczewicą i dynią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Papryki z nadzieniem z zieloną soczewicą, kaszą jęczmienną i dynią.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Papryka zielona - 3 szt.
    Dynia miąższ - 200 g
    Soczewica zielona - 60 g
    Kasza jęczmienna - 50 g
    Cebula - 1 szt.
    Czosnek - 2 ząbki
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Olej - 1 łyżeczka
    Przyprawy: pieprz ziołowy, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka ostra, sos sojowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryki faszerowane soczewicą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryki 1. Papryki myjemy i suszymy. Obcinamy każdej górę i delikatnie łyżką wydrążamy z pestek. Na blasze wyłożonej folią układamy papryki pionowo (na zrobiłam jeszcze rusztowanie z folii, aby papryki nie wywracały się podczas pieczenia)

    Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy dynię pokrojoną w drobną kostkę i smażymy razem aż dynia zmięknie. Teraz dodajemy surową kaszę i zieloną soczewicę oraz koncentrat i przyprawy. Zalewamy szklaną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając. Kasza będzie wciągać wodę, więc trzeba pilnować i co jakiś czas dolewać wody.

    Dusimy do momentu, aż kasza i soczewica będą miękkie. Na końcu doprawiamy do smaku. Farsz nie może być bardzo mokry, aby nie wypływał z papryk.

    Nakładamy farsz i przykrywamy papryki odciętymi wcześniej "pokrywkami"

    Papryki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować