Curry z dynią i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna,aromatyczna i syta potrawa dla wegetarianów i nie tylko.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gr. dyni. 3/4 szklanki soczewicy, 150 dkg pomidorów z puszki, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, 1 mała cebula czerwona, 1 mała cebula biała, 2 ząbki czosnku, 150 dkg mrożonego groszku i marchewki, 1/2 szklanki mleka kokosowego, przyprawy: kurkuma,curry,cynamon,kardamon,papryka słodka i ostra, kolendra ( wszystko po małej łyżeczce ), sól i pieprz do smaku,masło,1/2 kostki bulionu warzywnego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z dynią i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.zeszklić na maśle pokrojoną w kostke cebule i czosnek,po 3 min dodać trzy łyżki mleka kokosowego i chwile dusić.2.do garnka wrzucic podduszona cebulę z czosnkiem oraz pokrojona w mała kostkę dynię i soczewicę a następnie zalać 1/2 szklanki bulionem i resztą mleka kokosowego.3 dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok 20 min. 4.dodac mrożony groszek z marchewką oraz pomidory i przecier,gotowac jeszcze ok 10min. 5. doprawić do smaku sola i pieprzem.

Porady

Podawać z makaronem , ryżem lub kaszą pęczak. Danie smakuje jeszcze lepiej następnego dnia gdy potrawa nabierze aromatu wykorzystanych przypaw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować