Pappardelle z sosem truskawkowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Niezwykły sos, truskawkowo-pomidorowy, z dodatkiem świeżej bazylii i tabasco. Danie koniecznie należy podać na zimno. Makaron z tym sosem smakuje naprawdę wyjątkowo.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 400g makaronu pappardelle

    • 200g dojrzałych pomidorów (u mnie 1 sztuka)
    • 200g dojrzałych truskawek
    • garść listków bazylii
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • sól, pieprz (do smaku)
    • kilka kropel tabasco

    • kilka dużych dojrzałych truskawek, pokrojonych w plasterki
    • kilka listków bazylii (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Pappardelle z sosem truskawkowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli i oleju. Po ugotowaniu, odcedzić, krótko przelać zimną wodą. Schłodzić.
  • 2. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, przekroić na cztery, odciąć twarde części. Truskawki odszypułkować. Wszystko, z dodatkiem bazylii, cukru, soli, pieprzu i tabasco zblendować. Gotowy sos schłodzić.
  • 3. Kilka dojrzałych truskawek pokroić w dosyć cienkie plasterki.
  • 4. Makaron ułożyć porcjami na talerzach, dodać sos, ułożyć plasterki truskawek a na nich listki bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor Tabasco Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować