Pappardelle z sosem serowo-paprykowym

4.49 (145 ocen)

  • 20 min

Szerokie, długie wstążki makarony pappardelle w towarzystwie kremowego serowo-paprykowego sosu smakują wyśmienicie. Szybkie i proste, a przy tym bardzo smaczne danie

  • 20 min

Składniki:

  • 250g makaronu pappardelle
    200g filetu z kurczaka
    2 pomidorowe papryki
    1 szalotka
    80g serka topionego
    50ml śmietanki 30%
    2 łyżki oliwy
    1 ząbek czosnku
    sól morska
    pieprz świeżo mielony
    tymianek
    papryka wędzona
    ostra mieszanka przypraw
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Pappardelle z sosem serowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, papryką. W głębokim szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć z obu stron. Paprykę pokroić w paski, dodać do mięsa, dusić 3-4 minuty. Serek pokroić w kostkę, dodać do rondelka, gdy się roztopi, wlać śmietankę, wymieszać, doprawić od smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlać odrobinę wody.
    W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć ostrą mieszanką przypraw.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Makaron Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować