- 1,25ml Mleka i więcej w zależności od gęstości ciasta
-125g Mąki
-2 jajka
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
-12 łyżek płatków Cheerios
Pankejki domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. 12 łyżek płatków cheerios zblęduj w robocie kuchennym na proszek .
2. Nagrzej naleśnikarkę na 180 stopni a jeśli jej nie posiaeniadasz to użyj patelni do naleśników .
3. W misce wymieszaj zblędowane płatki , mąkę , sól , proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj .
4.Do wymieszanych składników dodaj roztrzepane jajko z mlekiem i miodem wymieszaj aby nie było grudek . Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodaj trochę mleka .
5. Na rozgrzaną naleśnikarkę lub patelnię dodaj odrobinę oleju .
6. Smaż placuszki dopóki boki nie zrobią się suche , smaż na drugiej stronie i zdejmij jak będą złociste.
7. Gotowe naleśniki ozdób syropem klonowym lub miodem .My w tym przypadku użyłyśmy mus malinowy również się dobrze sprawdza. Świetnie smakują z owocami oraz z pokruszonymi płatkami.
Porady
Uwaga nie spal naleśników !
Może być również mus truskawkowy lub polewa czekoladowa :')
Komentarze