Mam ten przepis z jakiejś strony internetowej, nie pamiętam skąd Robiłam go wielokrotnie, więc zapamiętałam recepturę, przedstawiam więc swoją wersję. Osobiście nie lubiłam nigdy paprykarzu, ale ten mi smakuje
60 min
Składniki:
makrela wędzona 2 szt.
cebula czerwona 2 szt.
papryka czerwona 1szt.
marchewka 1 szt.
pasta paprykowa ostra 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 200 ml
pieprz biały mielony papryka ostra w proszku, do smaku
ryż 150 g
sól do gotowania ryżu
olej rzepakowy do duszenia warzyw
Paprykarz domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić
2.marchew obrać, umyć zetrzeć na tarce (grube oczka)
paprykę przeciąć wzdłuż, wydrążyć środek, umyć i zetrzeć miąższ na tarce o grubych oczkach, skórę wyrzucić
3.cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na patelni na oleju, dodać marchew i paprykę,
dusić około 5-10 minut na wolnym ogniu, mieszając by nam się składniki nie przypaliły, dodać przecier pomidorowy, pastę paprykową i jeszcze chwile dusić, następnie zdjąć ognia i ostudzić
masę warzywną połączyć z makrelą i rozdrobnić (ja to zrobiłam za pomocą odpowiedniej końcówki miksera)
Komentarze