Pizza domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozprowadzamy z wodą, płaską łyżeczką cukru i czterema łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Gdy ciasto wyrośnie dodać olej, sól i mąki tyle ile będzie trzeba ,żeby ciasto było sprężyste, ja daję na wyczucie. Wyrobić i rozwałkować.
3. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką blachę. Porobić małe dziurki widelcem, posmarować ketchupem i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
4. Mięso z kurczaka podsmażyć z przyprawą do gyrosa. Paprykę,cebulę, pieczarki i czosnek pokroić.
5. Po dwudziestu minutach wyjąć ciasto, układać składniki farszu, posypać startym żółtym serem. Piec do momentu roztopienia się sera.
6. Składniki sosu połączyć.
Komentarze