Pani Walewska z nutką kawy

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonały dodatek do kawy. Stary przepis lekko zmodyfikowany.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto (na blachę 23 x 38 cm):
    500 g mąki pszennej
    200 g zimnej margaryny
    1/2 szkl. cukru pudru
    6 żółtek
    2 łyżki śmietany 18 %
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    beza:
    6 białek
    1,5 szkl. drobnego cukru do wypieków
    2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    krem:
    3 szkl. mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    6 pełnych łyżek cukru kryształu
    300 g masła
    2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka spirytusu

    dodatkowo:
    6 pełnych łyżek powideł śliwkowych
    2 płaskie łyżki siekanych orzechów włoskich
    2 płaskie łyżki migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Beza Kawy

Pani walewska z nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, sól i wysiekać. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód), posmarować cienką warstwą powideł, przykryć bezą. Każdą z bez posypać orzechami i migdałami. Piec ok. 20-25 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Bardzo powoli dodawać cukier ciągle miksując. Na koniec wmieszać lekko mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem i kawą. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąki. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami wystudzony budyń, na koniec wlać spirytus. Utrzeć na gładką masę. Masą przełożyć placki.

Porady

Ciasto przed pieczeniem można schłodzić ok. 30 minut. Ciasto smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień. Masło i spirytus powinny mieć temperaturę pokojową. Gdy nie mamy możliwości piec dwóch blaszek jednocześnie to drugą bezę przygotować tuż przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Migdały Orzechy Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować