Pani Walewska inaczej Pychotka

4.88 (159 ocen)

  • 2 godz.

Rewelacyjne przekładane ciasto.Na każdą okazję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka ( 500 ml )
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego
    200 g miękkiego masła lub masła roślinnego

    Kruche ciasto:
    500 g mąki pszennej (2 i 2/3 szklanki )
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru pudru
    200 g masła lub margaryny
    6 żółtek

    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
    120 g płatków migdałowych

    Beza:
    6 białek
    1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

4.88 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pani walewska Desery Ciasto

Pani walewska inaczej pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować budyń. Jedną szklankę mleka z cukrami zagotować w garnku, a w drugiej szklance mleka wymieszać żółtka z mąkami i wlać do gotującego się mleka. Całość zagotować, często mieszając, aż zrobi się gęsta masa budyniowa. Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
  • 2. Ze składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić na pół.
  • 3. Wszystkie składniki na bezę podzielić na pół i najpierw ubić pianę z połowy białek dodając małymi partiami cukier puder ( pamiętając o podzielonych składnikach ) i na koniec mąkę ( pół łyżki ) wymieszać łyżką.
    Formę do pieczenia 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, rozwałkować i wyrównać. Ciasto wysmarować równomiernie połową dżemu z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć połowę piany z białek i posypać połową płatków migdałów. Piec w temp. 175°C przez około 30 minut ( pilnować, żeby płatki migdałów zbyt mocno się nie zrumieniły ). Upieczony placek wyjąć i zostawić do ostudzenia. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta i bezą. Również ostudzić.
  • 4. Masło utrzeć ( lub zmiksować ) na puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu ciągle mieszając. Na koniec dodać amaretto i zmiksować.
  • 5. Na jeden placek wyłożyć gotową masę budyniową, wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Porady

Ps. Jeśli mamy dwie takie same formy do pieczenia, wówczas można przygotować całą bezę, rozdzielić ją na dwa placki i upiec obydwie blachy ciasta razem na termoobiegu ( temp. około 160 °C ). Ja niestety nie posiadam dwóch i piekłam placki kolejno jeden po drugim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować