Pani Walewska inaczej Pychotka

  • wyświetlono: 5593 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 1

Rewelacyjne przekładane ciasto.Na każdą okazję.

celkapatelka
  • 120min

Składniki

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka ( 500 ml )
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego
200 g miękkiego masła lub masła roślinnego

Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej (2 i 2/3 szklanki )
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek

Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych

Beza:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Pani Walewska inaczej Pychotka

  • 1. Z podanych składników przygotować budyń. Jedną szklankę mleka z cukrami zagotować w garnku, a w drugiej szklance mleka wymieszać żółtka z mąkami i wlać do gotującego się mleka. Całość zagotować, często mieszając, aż zrobi się gęsta masa budyniowa. Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
  • 2. Ze składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić na pół.
  • 3. Wszystkie składniki na bezę podzielić na pół i najpierw ubić pianę z połowy białek dodając małymi partiami cukier puder ( pamiętając o podzielonych składnikach ) i na koniec mąkę ( pół łyżki ) wymieszać łyżką.
    Formę do pieczenia 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, rozwałkować i wyrównać. Ciasto wysmarować równomiernie połową dżemu z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć połowę piany z białek i posypać połową płatków migdałów. Piec w temp. 175°C przez około 30 minut ( pilnować, żeby płatki migdałów zbyt mocno się nie zrumieniły ). Upieczony placek wyjąć i zostawić do ostudzenia. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta i bezą. Również ostudzić.
  • 4. Masło utrzeć ( lub zmiksować ) na puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu ciągle mieszając. Na koniec dodać amaretto i zmiksować.
  • 5. Na jeden placek wyłożyć gotową masę budyniową, wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Porady

Ps. Jeśli mamy dwie takie same formy do pieczenia, wówczas można przygotować
całą bezę, rozdzielić ją na dwa placki i upiec obydwie blachy ciasta razem na termoobiegu
( temp. około 160 °C ). Ja niestety nie posiadam dwóch i piekłam placki kolejno jeden po drugim.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieświątecznepyszne ciastociasto przekładanePani Walewskaciasto z beząciasto pychotkana uroczystość

Komentarze

Podobne przepisy

Pani Walewska

Dodane przez: majka190382

PANI WALEWSKA

Ile kucharek tyle wersji tego pysznego...

Pani Walewska

Dodane przez: majtusiQ

Pani Walewska

Pyszne ciasto :)

Pani Walewska

Dodane przez: czekoladka

Pani Walewska

Przepis na to ciasto mam od teściowej,...

"Pani Walewska"

Dodane przez: kdamas

"Pani Walewska"

Najlepsze! Zawsze szybko znika...:)

Pani Walewska

Dodane przez: asienka253

Pani Walewska

Ten przepis dostałam od koleżanki,...

image-0q8y3sa

Dodane przez: daria0651

Pani Pychotka

Jeden z moich ulubionych przepisów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE