Pychotka / "Pani Walewska"

4.49 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne kruche ciasto połączone z kwaskowym dżemem oraz migdałami, już brzmi zachęcająco.Do tego wspaniały waniliowy krem. Połączenie kruchości z delikatnością.Przepis dostałam bardzo dawno temu, postanowiłam zrobić kilka swoich poprawek by było bardziej smakowicie, zachęcam do wypróbowania przepisu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    - 2 czubate szkl. mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    - 1/3 szkl. cukru
    - 20 dkg margaryny Palmy
    - 4 żółtka

    Pianka bezowa:

    - 6 białek
    - szklanka cukru
    - 1,5 szklanki orzechów włoskich posiekanych (dałam pół na pół z migdałami)
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem:

    - 2 żółtka
    - 500 ml mleka
    - łyżeczka cukru wanilinowego
    - 3 łyzki cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1/2 kostki margaryny palmy (125g) + 1/2 kostki masła (100g)

    Ponadto :

    - 400 ml powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Pani walewska Desery

Pychotka / "pani walewska" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składników na ciasto kruche przełożyć do miski, wysiekać i wyrobić je starannie. Zapakować w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować 2 brytfanki ( u mnie 33x23), piekłam każdy placek. Podzielić schłodzone ciasto na 2 równe części, jedną część wyłożyć na brytfankę piec w temp 150 st C 15 min, w tym czasie ubić 3 białka (więc najlepiej je od razu oddzielić do dwóch kubeczków po 3 szt.) do ubitej piany dodać pół szkl. cukru, ubijać na lśniącą glazurkę pod koniec ubijania dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, podpieczone ciasto posmarować połową dżemu i wyłożyć ubite białka posypać połową migdałów i piec kolejne 15 minut ( przez ostatnie 5 minut zostawiłam tylko górną grzałkę).
    RADA: gdy wystygnie na blachę kładziemy drewnianą deseczkę odwracamy i już placek wyjęty.
    Podobnie pieczemy drugi placek.

    Krem: połowę mleka podgrzać, dodać cukry wymieszać, żółtka zmiksować z mąkami i małym strumieniem wlewać do gotującego się mleka, ugotować jak budyń. Gdy ostygnie do temp. pokojowej zmiksować margarynę z masłem i dokładać po 1 łyżce budyniu. Na jeden z placków odwróconych pianką do góry wyłożyć krem przykryć drugim i lekko nacisnąć, dać do chłodnego miejsca najlepiej na całą noc.SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować