Pani Walewska (pychotka)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Udało mi się zrobić zdjęcie ostatniemu kawałkowi (dlatego wygląda może mało apetycznie). Moja mama i córka nie znając innej nazwy tego ciasta nazwały je pychotką. Spotkałam się z tą nazwą na portalu internetowym. Długo przymierzałam się do zrobienia tego ciasta, aż w końcu trafiła się okazja.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche (2placki)
    2 szkl. mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego 16g
    1/2 szkl. cukru pudru
    20 dag masła
    4 żółtka
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

    MASA BEZOWA:
    białka z 4 jaj
    2 szkl cukru pudru
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki płatków migdałowych

    MASA BUDYNIOWA:
    1/2 litra mleka 3.2%
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 opak. cukru waniliowego 16g
    2 żółtka
    250g masła roślinnego



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pani walewska Desery

Pani walewska (pychotka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche.
    Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 2 części, które należy rozwałkować na papierze do pieczenia. Blacha standardowa 23x36. Ciasto należy posmarować dżemem i piec 15 minut w temp. 175 stopni. Ja piekę dwie blachy na raz. Jedną niżej drugą wyżej.
  • 2. Masa bezowa. Należy ubić pianę na sztywno z 4 białek. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozsmarować na każdym z upieczonych placków i posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy znowu 15 minut w temp. 150stopni.
  • 3. Masa budyniowa. Odlewamy pół szklanki mleka i w niej mieszamy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną, a także cukrem wanilowym (ja lubię bardzo wanilię i dodaję ziarka z laski wanilii . Pozostałe mleko zagotować w rondelku i dodać połączone skłądniki gdy mleko zacznie się unosić. Wymieszać dokładnie i zagotować . Wystudzić przed przełożeniem ciasta kruchego.
  • 4. Przekładamy ciasto kruche masą budyniową i przykrywamy drugim plackiem, tak aby beza byłą u góry. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepsze jest po 24 godzinach. Smacznego.

Porady

Ta laska wanilii naprawdę nadaję super smak. Ponadto jak nie lubicie płatków migdałowych możecie dać posiekane orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować