Kruche ciasto z budyniem i czereśniami

4.4 (215 ocen)

  • 60 min

Bardzo dobre połączenie smaków

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki krupczatki
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    80-90 g margaryny
    1 łyżka gęstej śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Oraz:
    ok.350 g wydrylowanych czereśni
    2 budynie śmietankowe
    3 szklanki mleka
    2-3 łyżki cukru

    Kruszonka:
    60 g margaryny
    100g mąki
    100g cukru
Wystaw ocenę:

4.4 (215 ocen)

Kruche ciasto z budyniem i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na około pół godziny.
    Z margaryny, mąki i cukru wyrobić w naczyniu kruszonkę.
    Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia i nakłuć je w kilku miejscach widelcem.
  • 2. Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budyń w proszku z cukrem, resztę mleka zagotować.
    Ugotować budyń i jeszcze gorący wlać na ciasto.Na budyniu ułożyć czereśnie i posypać je kruszonką.
    Piec w temp.180° ok. 40-45 minut.
    Po wystygnięciu można obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować