Kruche ciasto z budyniem i czereśniami

  • wyświetlono: 16786 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Bardzo dobre połączenie smaków

celkapatelka
  • 60min

Składniki

Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
1 jajko
80-90 g margaryny
1 łyżka gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Oraz:
ok.350 g wydrylowanych czereśni
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
2-3 łyżki cukru

Kruszonka:
60 g margaryny
100g mąki
100g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z budyniem i czereśniami

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na około pół godziny.
    Z margaryny, mąki i cukru wyrobić w naczyniu kruszonkę.
    Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia i nakłuć je w kilku miejscach widelcem.
  • 2. Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budyń w proszku z cukrem, resztę mleka zagotować.
    Ugotować budyń i jeszcze gorący wlać na ciasto.Na budyniu ułożyć czereśnie i posypać je kruszonką.
    Piec w temp.180° ok. 40-45 minut.
    Po wystygnięciu można obsypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibudyńciasto z owocamiCzereśniekruche ciasto z budyniem

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: ulcia33m

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Lekko kwaskowaty rabarbar,kremowy...

Kruche ciasto z czereśniami

Dodane przez: krys1a

Kruche ciasto z czereśniami

Pyszne ciasto z czereśniami, musisz...

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

To ciasto najlepiej smakuje dobrze...

image-1uhxuco

Dodane przez: xamelka1

Orzechowe kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Bardzo lubię orzechowe spody ,są...

Kruche.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

Uwielbiam również wersje z rabarbarem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE