Ciasto PANI WALEWSKA (Pychotka)

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Smakowite ciasto, aż palce lizać! :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 pełne szklanki mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 torebka cukru waniliowego
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -20 dag margaryny lub masła
    -4 żółtka

    Dodatkowo- 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki

    Masa Bezowa:
    -białka z 4 jaj
    -2 szklanki cukru pudru
    -2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
    -2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

    Masa Budyniowa:
    - 1 litr mleka
    - 4 łyżki maki pszennej
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3.4 szklanki cukru
    -cukier waniliowy
    -2 żółtka
    - dodatkowo-1 budyń śmietankowy (aby masa była gęsta)
    -kubeczek masła roślinnego (250g)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto pani walewska (pychotka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie, dodać żółtka.
  • 2. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach ok. 23x36cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
  • 3. Ciasto wraz z papierem włożyć do 2 foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia. Zapiec w piekarniku ok.10min każdy placek, następnie każdy z nich posmarować dżemem z czarnej porzeczki , wyłożyć na to masę bezową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Zapiec, aż warstwa bezowa będzie lekko brązowa.
  • 4. Przygotowanie masy bezowej: Białka ubić na sztywno, cały czas miksując dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
  • 5. Przygotowanie masy budyniowej: Odlać 1/2 szkl mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, torebką budyniu oraz z żółtkami
  • 6. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem kryształem, dodać połączone składniki masy budyniowej, cały czas mieszając. Kiedy masa budyniowa będzie odstawała od ścianek garnka, odstawić z gazu. Ostudzić.
  • Ciasto PANI WALEWSKA (Pychotka) 7. Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
  • Ciasto PANI WALEWSKA (Pychotka) 8. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim plackiem. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.

Porady

Jeśli masa jest zbyt rzadka, do roztworu należy dodać rozpuszczony budyń z torebki z niewielka ilością mleka. Masa budyniowa powinna być gęsta, w przeciwnym razie będzie wylewała się z ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować