Panforte

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo słodkie,smaczne ciasto- jeśli dodamy sztuczny miód- będzie wegańskie.

  • 60 min

Składniki:

  • 150 orzechów laskowych
    120 całych migdałów
    100 g mąki
    12g kakao
    5g cynamonu
    1/3 łyżeczki mielonego imbiru
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    otarta skórka z jednej sparzonej i wyszorowanej pomarańczy
    150g suszonych fig pokrojonych w kostkę i w plasterki-do dekoracji
    50g suszonych daktyli pokrojonych w kostkę
    200g płynnego miodu (może być sztuczny,wtedy ciasto będzie wegańskie)
    80g cukru
    cukier puder do deoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Panforte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały i orzechy laskowe prażymy w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w temp 190 stopni (termoobieg).
    W dużej misce mieszamy figi,daktyle,skórkę pomarańczową,orzechy,migdały,kakao,mąkę, cynamon, gałkę i imbir.
    W garnku gotujemy miód,cukier około 10 sekund.Tak przygotowanym miodem zalewamy wszystkie składniki.Energicznie mieszamy aż masa zrobi się gęsta.Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 16-18 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 155 stopni mniej więcej na 45 minut.Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem i przystroić plasterkami pomarańczy, figami, daktylami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować