Panforte

0 (0 ocen)

Włoski deser

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów bez skórek
    90 g gorzkiej czekolady
    1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 łyżka kakao
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szczypta soli
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta imbiru
    3/4 szklanki cukru
    ok. 225 g miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panforte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały posiekaj nożem i przełóż do miski. Do migdałów dodaj skórkę pomarańczową, mąkę, kakao i przyprawy. Wymieszaj.
    W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, następnie dodaj do migdałów i dokładnie wymieszaj.
    Cukier wraz z miodem przełóż do garnka o grubym dnie. Postaw na średnim ogniu i gotuj do momentu aż cały cukier się rozpuści.
    Tak przygotowany syrop dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.
    Masę przełóż do foremek lub okrągłej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 C. i piecz przez ok. 35 minut.
    Gotowy deser odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować