Panforte piernikowy

4.86 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób

Czekoladowe ciasto pełne orzechów, migdałów, suszonych owoców. Robi się go szybko, smakuje wybornie, a trzymać go można wiele tygodni. Ale ciasto szybko znika.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 100 gram orzechów laskowych

    100 gram migdałów

    100 gram suszonych fig

    skórka kandyzowana z jednej pomarańczy (robiłam swoją duszoną w cukrze trzcinowym)

    2 łyżki kakao

    3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej

    1 łyżka przyprawy piernikowej (dobrej jakości lub polecam zdobić samemu:1 łyżeczka: cynamonu, roztarty 1/2 szt. anyżu gwiazdkowego, 2-3 szt. goździków, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, oraz czarnego pieprzu )

    4 -5 pełne łyżki miodu

    1/2 szklanki cukru kokosowego

    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe

Panforte piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy i migdały uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do szklanej misy. Dodać pocięte figi, skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao oraz mąkę. Wymieszać tak aby każdy orzech czy migdał był oprószony. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej a z miodu i cukru kokosowego zrobić syrop gotując na średnim ogniu ok.5 mieszając aż całość będzie płynna. Przelać gorące do orzechów, dodać płynną czekoladę i wymieszać energicznie. Przygotować formę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Wyłożyć masę do formy i mocno ugnieść masę w brytfannie. Piec 40 minut w 175 stopniach C. Po upieczeniu odłożyć w chłodne miejsce i wystudzić kilka godzin. Oprószyć cukrem pudrem ( u mnie trzcinowy). Ciasto można przechowywać wiele tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować