Czekoladowe ciasto pełne orzechów, migdałów, suszonych owoców. Robi się go szybko, smakuje wybornie, a trzymać go można wiele tygodni. Ale ciasto szybko znika.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
100 gram orzechów laskowych
100 gram migdałów
100 gram suszonych fig
skórka kandyzowana z jednej pomarańczy (robiłam swoją duszoną w cukrze trzcinowym)
2 łyżki kakao
3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
1 łyżka przyprawy piernikowej (dobrej jakości lub polecam zdobić samemu:1 łyżeczka: cynamonu, roztarty 1/2 szt. anyżu gwiazdkowego, 2-3 szt. goździków, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, oraz czarnego pieprzu )
Panforte piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy i migdały uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do szklanej misy. Dodać pocięte figi, skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao oraz mąkę. Wymieszać tak aby każdy orzech czy migdał był oprószony. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej a z miodu i cukru kokosowego zrobić syrop gotując na średnim ogniu ok.5 mieszając aż całość będzie płynna. Przelać gorące do orzechów, dodać płynną czekoladę i wymieszać energicznie. Przygotować formę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Wyłożyć masę do formy i mocno ugnieść masę w brytfannie. Piec 40 minut w 175 stopniach C. Po upieczeniu odłożyć w chłodne miejsce i wystudzić kilka godzin. Oprószyć cukrem pudrem ( u mnie trzcinowy). Ciasto można przechowywać wiele tygodni.
Komentarze