Panettone, babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Warto ciasto wyrobić wieczorem, aby rano włączyć piekarnik i zjeść na śniadanie kawę z ciepłym i świeżym ciastem drożdżowym posmarowanym ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym, chociaż niekonieczni

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    640 gram maki do wypieku ciast drożdżowych
    12 łyżek cukru
    200 gram masła
    szklanka mleka
    5 żółtek
    pół kostki drożdży
    można dodać rodzynki, opcjonalnie ( ok. 1 szklanki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Panettone, babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. drożdże i cukier wyrabiamy razem, do rozpuszczenia drożdży i cukru
    mąkę (600 gram ) przesiewamy, aby napowietrzyć ją, dodajemy rozpuszczone drożdże, ciepłe mleko, odstawiamy na jakiś czas tak, aby ciasto lekko podrosło
    dodajemy żółtka i rozpuszczone masło - nie należy przerażać się początkowym wrażeniem, że składniki nie chcą połączyć się, tylko cierpliwie wyrabiać ok. 13-15 minut tak, aby jak najwięcej powietrza było w cieście ( powinny pojawiać się cieście pękające pęcherze powietrza)
  • 2. zostawiamy ciasto na dłuższy czas tj. 1-2 godziny ( ja musiałam wyjść z domu i zostawiłam ciasto na 5 godzin), przykryte lnianą ściereczką
    z tektury sztywnej i pergaminu zrobiłam tzw. komin, którego użycie pozwoli na otrzymanie pożądanego kształtu ciasta charakterystycznego dla Panettone. Możemy dodać bakalie i resztę mąki, chwilę ( 5 minut) wyrabiamy ciasto, aby następnie przenieść je do przygotowanego rulonu
  • 3. ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin - ciasto musi wysoko wyrosnąć. Ja wykonywałam te czynność wieczorem i zostawiałam ciasto przysłonięte lnianą ściereczką na całą noc, aby nad ranem upiec w piekarniku i mięć ciepłe ciasto do kawy na śniadanie
    nożem na środku ciasta wykonujemy dwa krzyżujące się nacięcia
  • 4. ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, po 50 minutach warto sprawdzić w samym środku ciasta patykiem, czy ciasto jest upieczone. Piekłam ciasto przykryte od góry kawałkiem pergaminu, aby nie przypaliło się.
  • Panettone, babka drożdżowa 5. Wskazane pamiętać:
    ciasto ma być dobrze wyrobione / napowietrzone
    do piekarnika wkładamy ciasto, gdy została osiągnięta w piekarniku temperatura ok. 100 stopni
    po upieczeniu stopniowo rozchylamy piekarnik, pergamin zdejmujemy z góry po 15 minutach, aby ciasto nam nie opadło
    cały komin demontujemy po upieczeniu, najwcześniej po ok. 30 minutach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować