Warto ciasto wyrobić wieczorem, aby rano włączyć piekarnik i zjeść na śniadanie kawę z ciepłym i świeżym ciastem drożdżowym posmarowanym ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym, chociaż niekonieczni
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki:
640 gram maki do wypieku ciast drożdżowych
12 łyżek cukru
200 gram masła
szklanka mleka
5 żółtek
pół kostki drożdży
można dodać rodzynki, opcjonalnie ( ok. 1 szklanki)
Panettone, babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże i cukier wyrabiamy razem, do rozpuszczenia drożdży i cukru
mąkę (600 gram ) przesiewamy, aby napowietrzyć ją, dodajemy rozpuszczone drożdże, ciepłe mleko, odstawiamy na jakiś czas tak, aby ciasto lekko podrosło
dodajemy żółtka i rozpuszczone masło - nie należy przerażać się początkowym wrażeniem, że składniki nie chcą połączyć się, tylko cierpliwie wyrabiać ok. 13-15 minut tak, aby jak najwięcej powietrza było w cieście ( powinny pojawiać się cieście pękające pęcherze powietrza)
2.zostawiamy ciasto na dłuższy czas tj. 1-2 godziny ( ja musiałam wyjść z domu i zostawiłam ciasto na 5 godzin), przykryte lnianą ściereczką
z tektury sztywnej i pergaminu zrobiłam tzw. komin, którego użycie pozwoli na otrzymanie pożądanego kształtu ciasta charakterystycznego dla Panettone. Możemy dodać bakalie i resztę mąki, chwilę ( 5 minut) wyrabiamy ciasto, aby następnie przenieść je do przygotowanego rulonu
3.ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin - ciasto musi wysoko wyrosnąć. Ja wykonywałam te czynność wieczorem i zostawiałam ciasto przysłonięte lnianą ściereczką na całą noc, aby nad ranem upiec w piekarniku i mięć ciepłe ciasto do kawy na śniadanie
nożem na środku ciasta wykonujemy dwa krzyżujące się nacięcia
4.ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, po 50 minutach warto sprawdzić w samym środku ciasta patykiem, czy ciasto jest upieczone. Piekłam ciasto przykryte od góry kawałkiem pergaminu, aby nie przypaliło się.
5.Wskazane pamiętać:
ciasto ma być dobrze wyrobione / napowietrzone
do piekarnika wkładamy ciasto, gdy została osiągnięta w piekarniku temperatura ok. 100 stopni
po upieczeniu stopniowo rozchylamy piekarnik, pergamin zdejmujemy z góry po 15 minutach, aby ciasto nam nie opadło
cały komin demontujemy po upieczeniu, najwcześniej po ok. 30 minutach
Komentarze