Włoska babka panettone - uproszczony przepis

4.49 (149 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Panettone to rodzaj włoskiej babki spożywanej szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy też Nowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie.
Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    3 i1/2 szkl. włoskiej mąki FARINA
    5 dag drożdży
    10 łyżek cukru kryształu
    1 szkl. mleka
    20 dag masła
    5 żółtek
    szczypta gałki muszkatołowej
    20 dag rodzynek
    20 dag suszonych fig
    ok 100 ml wiśniówki
    odrobina soli
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Włoska babka panettone - uproszczony przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstawić na około 20 min. Do miski przesiać mąkę. Dodać odrobinę soli, gałkę oraz cukier. Wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i odstawić na około pół godz. Po tym czasie dodać żółtka oraz roztopione masło. Wyrabiać aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odstawić na około 3 godz. lub więcej. Figi pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, dosypać rodzynki i zalać alkoholem. Gotować na małym ogniu aż bakalie wchłoną cały płyn i będą miękkie. Po tym czasie bakalie dodać do ciasta, wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przełożyć do foremki do panettone przykryć ściereczką  i znów odstawić na około 2 godz. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 50 min w temp. 180 C  lub do tzw. suchego patyczka.

Porady

To uroszczona wersja tej pracochłonnej włoskiej babki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Figi Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować