Pampuchy z sosem truskawkowym

5 (148 ocen)

  • Łatwy

To jeden z tych obiadów które moje dzieci kochają i w sezonie owocowym musi się pojawić choć jeden raz, ale musi. Wczoraj były z truskawkami i jeszcze chodzą za nimi z jagodami.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - mleko: 500 mililitrów
    - masło: 10 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - drożdże: 10 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżka
    SOS TRUSKAWKOWY:
    - truskawki: 1 kilogram
    - kefir: 0.5 litra
    - cukier (cukru dodajemy do własnego smaku): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pampuchy z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pampuchy z sosem truskawkowym 1. W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże dodać do nich cukier i łyżkę mąki, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać sól, jajka, resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn, wszystko wymieszać na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło dokładnie wszystko wyrobić najlepiej ręką do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia.
  • pampuchy z sosem truskawkowym 2. Stolnicę delikatnie posypać mąką i rozciągnąć na niej ciasto, szklanką wyciąć krążki i uformować bułki.
  • Pampuchy z sosem truskawkowym. 3. W garnku zagotować wodę i na specjalnym talerzu na parze pod przykryciem parować nasze pampuchy około 8 min jedna porcja.
  • 4. Sos:
    Truskawki po oczyszczeniu wymieszać z cukrem i zmiksować do musu truskawkowego dolać kefir i dokładnie wymieszać. Można też dodać troszkę startej skórki cytrynowej lub posiekane świeże listki mięty.
  • 5. Pampuchy podawać lekko ciepłe z sosem owocowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować