To jeden z tych obiadów które moje dzieci kochają i w sezonie owocowym musi się pojawić choć jeden raz, ale musi. Wczoraj były z truskawkami i jeszcze chodzą za nimi z jagodami.
Pampuchy z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże dodać do nich cukier i łyżkę mąki, rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać sól, jajka, resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn, wszystko wymieszać na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło dokładnie wszystko wyrobić najlepiej ręką do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia.
2.Stolnicę delikatnie posypać mąką i rozciągnąć na niej ciasto, szklanką wyciąć krążki i uformować bułki.
3.W garnku zagotować wodę i na specjalnym talerzu na parze pod przykryciem parować nasze pampuchy około 8 min jedna porcja.
4.Sos:
Truskawki po oczyszczeniu wymieszać z cukrem i zmiksować do musu truskawkowego dolać kefir i dokładnie wymieszać. Można też dodać troszkę startej skórki cytrynowej lub posiekane świeże listki mięty.
Komentarze