Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym

  • wyświetlono: 226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pampuchy to jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Dziś także je uwielbiam, a jeszcze bardziej uwielbiam eksperymentować z ciastem lub dodatkami, z którymi się je podaje. Dziś polecam pyszne połączenie delikatnego ciasta drożdżowego i pysznego sosu rabarbarowo- truskawkowego.

Jaga85
  • 7 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
• Ok 0,5 kg mąki,
• 5 dag drożdży,
• ¾ łyżki cukru,
• 2 jajka,
• 1,5 szklanki mleka,
• 2 łyżki oleju,
• Szczypta soli

Sos rabarbarowo- truskawkowy:
• 5 łodyg rabarbaru,
• 200 gram truskawek,
• Szczypta cynamonu,
• Cukier waniliowy,
• Cukier kryształ do smaku

Dodatkowo:
• Śmietana do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym

  • wyrośnięte ciasto1. CIASTO:
    Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich jajka, cukier, sól, olej oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 min. Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • podgrzewanie rabarbaru2. Między czasie przygotowujemy sos truskawkowo- rabarbarowy.

    SOS:
    Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotowy przekładamy do garnka. Dodajemy do niego łyżkę cukru i rozgotowujemy.
  • dodanie truskawek3. Gdy rabarbar jest już miękki dodajemy do niego truskawki. Całość chwilkę razem smażymy dodając cukier waniliowy, cynamon i ewentualnie cukier do smaku. Przygotowany sos przed podaniem studzimy.
  • wyrastanie4. FORMOWANIE:

    Stolnicę posypujemy mąką. Na tak przygotowaną wykładamy wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wyłożone wałkujemy na placek o grubości około 1,5- 2 cm. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy koła. Wycięte pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
  • gotowanie5. Między czasie w dużym garnku (u mnie 12 litrowy) zagotowujemy wodę. Jego wierzch przykrywamy gazą.
    Na dobrze obwiązanym płótnie układamy wyrośnięte bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Bułeczki gotujemy na parze około 10 minut.

    Gotowe zdejmujemy z gazy. Podajemy je na ciepło lub zimno z sosem owocowym. Dodatkowo polecam podać je ze śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkiRabarbarpampuchy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kmq7pr

Dodane przez: viki2903

PAMPUCHY Z JAGODAMI

PAMPUCHY Z JAGODAMI

Pampuchy z kaszą

Dodane przez: Mniam1

Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym

Delikatne ciasto drożdżowe gotowane...

Drożdżowe pampuchy na parze

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżowe pampuchy z owocami

Pampuchy, pyzy, kluski na parze,...

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

Dodane przez: Jaga85

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

Złociste bułeczki polane owocowym...

Pampuchy

Dodane przez: Mniam1

Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki

Pampuchy to ciasto drożdżowe gotowane...

Pampuchy z mięsem

Dodane przez: czarrna

Pampuchy z mięsem

Przy odrobinie wolnego czasu można...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE