Paluchy ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

Kiedy upiełkam te bułki mąż rozpływał się chwaląc że smakują jak z najlepszej piekarni. Napewno upiekę je jeszcze nie raz.

Składniki:

  • 21g świeżych drożdzy
    Łyżeczka cukru
    500g mąki pszennej
    Łyżeczka soli
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    100g zieren słonecznika
    250ml letniej wody
    Sól prowansalska gruboziarnista
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki

Paluchy ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze rozprowadzamy z cukrem, dwoma łyżkami maki i 50 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu.
    Reszte mąki mieszamy z pozostała częscia wody, olejem oraz solą. Dodajemy wyrośniete drożdze i wyrabiamy dokłądnie dłońmi jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto dzielimy na cztery częsci i formujemy podłuzne bułki gługości około 15-20 cm. Przekłądamy na blache wyożona papierm do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia po tym czasie nacinamy ostrym, mokrym nożem, smarujemy obficie woda i posypujemy gruboziarnista sola i słonecznikiem lekko dociskając.
    Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Słonecznik Bułka pszenna typu paluch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować