Razowe bułki ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

Jedne z moich ulubionych! Zdrowe bułeczki z mnóstwem słonecznika w środku jak i na zewnątrz. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g świeżych drożdży
    300 g mąki razowej
    300 g mąki pszennej
    1,5 szkl ciepłej wody
    6 łyżek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej ( 120 g)
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka naturalnego kakao
    2 łyżki oleju
    100 g słonecznika łuskanego

    Dodatkowo:
    łuskany słonecznik do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery Pieczeń

Razowe bułki ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl wody ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do "ruszenia" drożdży.
  • 2. Po tym czasie do drożdży dodać obydwie mąki, sól, cukier, kakao, jogurt naturalny oraz resztę wody. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania elastycznego ciasta, dodając pod koniec olej i słonecznik. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Uformować z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i obtoczyć w słoneczniku. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Odstawić na 60 minut do napuszenia.

  • 4. Piec w 190 st.C przez ok. 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 15 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować