Kolejna propozycja domowej przekąski do pogryzania w czasie meczy czy po prostu do filmu czy serialu ;)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 1 blachę
zaczyn:
7 g drożdży
70 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
ciasto:
150 g mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
dwie szczypty cukru
2 łyżki oleju
ewentualnie kminek, mak, sezam na wierzch lub do środka paluchów
Paluchy chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Najpierw robimy zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski dodajemy mąkę, sól, szczypty cukru i ewentualnie (dodatki jak mak itp.)
Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta, podczas wyrabiania dodajemy olej. Gotowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 30-40 minut.
3. Kiedy wyrośnie wałkujemy na placek grubości 0,5 mm i wycinamy cieniutkie paseczki które układamy na blaszce.
Pieczemy nasze paluchy w 200 stop przez 10-12 minut tak aby się nie przypiekły, bo każdy piekarnik jest inny a to są tylko cieniutkie paluchy ;)
Komentarze