Paluchy Chlebowe

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kolejna propozycja domowej przekąski do pogryzania w czasie meczy czy po prostu do filmu czy serialu ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 blachę

    zaczyn:
    7 g drożdży
    70 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    ciasto:
    150 g mąki pszennej
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    dwie szczypty cukru
    2 łyżki oleju
    ewentualnie kminek, mak, sezam na wierzch lub do środka paluchów
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przekąski

Paluchy chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw robimy zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
    2. Do miski dodajemy mąkę, sól, szczypty cukru i ewentualnie (dodatki jak mak itp.)
    Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta, podczas wyrabiania dodajemy olej. Gotowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 30-40 minut.
    3. Kiedy wyrośnie wałkujemy na placek grubości 0,5 mm i wycinamy cieniutkie paseczki które układamy na blaszce.
    Pieczemy nasze paluchy w 200 stop przez 10-12 minut tak aby się nie przypiekły, bo każdy piekarnik jest inny a to są tylko cieniutkie paluchy ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować