Drożdżowe cebularze z pieczarkami

4.44 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Znikają z talerza zdecydowanie szybciej niż się pieką,najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki mleko
    łyżeczka cukru
    jajko
    2 łyżki oleju
    50 g masła
    3 średnie cebule
    duży ząbek czosnku
    100 g pieczarek
    2 łyżki śmietany
    100 g startego sera żółtego
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.44 (188 ocen)

Drożdżowe cebularze z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać,zdjąć z ognia,wkruszyć do niego drożdże,wsypać cukier i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10 minut.
    Resztę mąki przesiać do miski dodać rozczyn z drożdży,olej,jajko oraz szczyptę soli.
    Wyrobić elastyczne ciasto.
    Podzielić go na 10 kul,które ułożyć w odstępach,spłaszczając na placek na blaszce wyłożonej papierem.
    Pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Umyte pieczarki pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle.
    Cebulę pokroić w gruba kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle z dodatkiem tymianku i czosnku.dodać śmietanę,sól i pieprz do smaku,wymieszać.
    Na wyrośniętym placku kłaść porcję pieczarek i cebuli,wokoło obsypać startym serem.
    Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować