Drożdżowe cebularze z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać,zdjąć z ognia,wkruszyć do niego drożdże,wsypać cukier i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10 minut.
Resztę mąki przesiać do miski dodać rozczyn z drożdży,olej,jajko oraz szczyptę soli.
Wyrobić elastyczne ciasto.
Podzielić go na 10 kul,które ułożyć w odstępach,spłaszczając na placek na blaszce wyłożonej papierem.
Pozostawić do wyrośnięcia.
2.Umyte pieczarki pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle.
Cebulę pokroić w gruba kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle z dodatkiem tymianku i czosnku.dodać śmietanę,sól i pieprz do smaku,wymieszać.
Na wyrośniętym placku kłaść porcję pieczarek i cebuli,wokoło obsypać startym serem.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze