Paluchy chlebowe z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miseczki kruszymy drożdże, zalewamy je lekko ciepłym mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na 10-15 min. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Wlewamy do niej pracujący zaczyn drożdżowy, dodajemy olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (można wyrobić je ręcznie lub w robocie). Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy grubsze wałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Podrośnięte paluchy smarujemy olejem lub mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 12-15 min (czas zależy od wielkości bułek) do zarumienienia. Gotowe paluchy chlebowe studzimy na kratce.
Komentarze