Pączki z nadzieniem różanym i cukrem pudrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W tłusty czwartek pączki muszą być obowiązkowo, ale w inne dni również smakują pysznie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    100 gram drożdży
    6 żółtek
    10 dkg masła lub margaryny
    1/3 szklanki cukru
    4 łyżki oleju
    2 łyżki spirytusu
    szczypta soli
    1 łyżka cukru waniliowego

    konfitura różana
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Konfitury

Pączki z nadzieniem różanym i cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka rozcieramy z drożdżami i cukrem waniliowym. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy olej, masło i cukier, zagotowujemy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzone mleko, żółtka z drożdżami, spirytus, sól i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
    Jak ciasto wyrośnie to go lekko rozwałkowujemy wycinamy kółka i na środek każdego dajemy po łyżce konfitury różanej i formujemy pączki i odkładamy je jeszcze na chwilę niech podrosną.
    Pączki smażymy na dowolnym tłuszczu, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować