Wspaniale smakują pączki upieczone własnoręcznie na Tłusty Czwartek :) Moje, może nie wyszły tak idealne, jakbym chciała, ale były pyszne i wszystkim smakowały :)
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pączki z nadzieniem różanymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/26/319366ffac7ed0421b0cc96e6d704cc7a285c79f.jpeg25921944http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/paczki-z-nadzieniem-rozanym-11
1/2 kg mąki plus mąka do podsypania
5 dkg świeżych drożdży
250 ml mleka
4 żółtka
12 dkg cukru
10 dkg masła
kieliszek spirytusu
ponadto: marmolada różana do nadziewania
cukier puder do prószenia
olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Pączki z nadzieniem różanym
1.
Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, mąki i odrobinę letniego mleka. Wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko,spirytus i utarte z cukrem żółtka. Wyrabiać, stopniowo dodając roztopione masło. Wyrabiać, tak długo, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję i będzie odchodziło od ręki. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na ok.1 godz).
2.
Następnie odrywać po kawałku, formować placuszek, nałożyć łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem
do dołu. Ponownie zostawić aż pączki podrosną. Tak przygotowane pączki kłaść do garnka, na głęboki, rozgrzany olej zlepieniem do góry. Przykryć pokrywką, a następnie odkryć, odwrócić pączki i dosmażyć z drugiej strony, już w odkrytym garnku. Pączki wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze