Pączki Shreka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne pączki z dodatkiem szpinaku polane zieloną czekoladą. Nawet w Tłusty Czwartek możemy przemycić naszym pociechom odrobinę witamin.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    5 żółtek
    1/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    40 g masła
    35 g drożdży
    1/3 szkl ciepłego mleka
    1 łyżka spirytusu
    2 łyżki drobno posiekanego szpinaku

    Polewa
    1 biała czekolada
    2 łyżki mleka lub śmietanki 30 %
    zielony barwnik
    czarna posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki shreka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut.

    2. Do przesianej mąki dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, szpinak i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dolewamy spirytus i rozpuszczone, ciepłe masło.

    3. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę.

    4. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka o dowolnej średnicy. Ja zrobiłam niewielkie. 

    5. Pączki smażymy w średnio rozgrzanym oleju, przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    6. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, na koniec dodajemy odrobinę zielonego barwnika i dokładnie mieszamy. Kiedy polewa trochę przestygnie i zgęstnieje, wylewamy ją na zimne pączki i posypujemy czarną posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Mąka Mleko Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować