Pączki łyżką kładzione

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Drożdżowe pączuchy puszyste jak poduchy :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 2 szklanki
    - mąka: 4 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 4 dekagramy
    - cukier: 4 łyżki
    - aromat wanilinowy: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżka
    - ocet: 1 łyżka
    - tłuszcz do smażenia: 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Pączki łyżką kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki łyżką kładzione 1.

    Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z cukrem, dodać resztę mleka i rozmieszane widelcem jajka. Mleko powinno być ciepłe nie gorące. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać ciasto łyżką pod koniec dodać ocet i aromat, Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w szerokim rondlu i zmoczoną w wodzie łyżką nabierać ciasto, kłaść na tłuszcz i ponownie moczyć łyżkę w wodzie . Smażyć na brązowy kolor wyjmować na ręcznik papierowy by wchłonął nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem, doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować