Szybkie pączki z twarogiem łyżką kładzione

4.42 (178 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Hej hej to znowu ja wiecie co, postanowiłam przetestować mój stary przepis na szybkie pączki łyżką kładzione, dawno nie robiłam a tłusty czwartek już niedługo więc trzeba sprawdzić czy się uda a i czytelnikom mojego bloga na pewno też przyda się prosty i szybki przepis na pączki ale nie takie tradycyjne lecz łyżką kładzione. Z tego co pamiętam to na tradycyjne pączki też jest przepis na blogu. Kilka składników i mamy fajne pączusie do kawy czy dla swoich ukochanych domowników. Wyglądają jak ziemniaki gotowane w mundurkach lecz to tylko wygląd bo są to naprawdę pączusie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,

    2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 210 ml ),

    5 czubatych łyżek śmietany 18 %,

    6 łyżek cukru kryształ,

    4 jajka klasy M,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    1 łyżka octu lub spirytusu,

    1 litr oleju ( w zależności od wielkości garnka ),

    4 łyżeczki cukru pudru ( do posypania pączków ).
Wystaw ocenę:

4.42 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Szybkie pączki z twarogiem łyżką kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szybkie pączki 1. Przygotować twaróg, przełożyć go do miski i ugnieść widelcem, następnie dodać całe jajka, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać śmietanę, można również dodać łyżeczkę ulubionego aromatu ( ja dałam pomarańczowy ), wsypać także cukier i wlać ocet lub spirytus . Wszystko dokładnie połączyć za pomocą widelca na jednolitą masę. Ciasto nie może być ani za gęste ani za rzadkie.
  • szybkie pączki 2. Jak już mamy przygotowane ciasto wstawić na mały gaz garnek wlewając do niego olej, rozgrzać go. Następnie na łyżkę nabierać niewielką ilość ciasta i przekładać pomagając sobie drugą łyżką na rozgrzany olej, włożone ciasto lekko podważyć widelcem aby nie przystało do dna garnka. Smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia się z każdej strony, w czasie smażenia pączki same potrafią się przekręcać.
  • szybkie pączki 3. Usmażone pączki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca do salaterki z wyłożonym ręcznikiem papierowym, choć nie ma aż takiej potrzeby ponieważ dodany ocet lub spirytus powoduje to że pączki nie wchłaniają dużo oleju.
  • szybkie pączki 4. Gdy już mamy usmażone wszystkie pączki i lekko ostygły można posypać cukrem pudrem lub polukrować ( ja nie znoszę lukru dlatego posypałam cukrem pudrem ). Pączki są tak delikatne że rozpływają się w buzi. Bardzo ważne aby te właśnie pączki smażyć na małym gazie nie mogą się smażyć szybko ponieważ będą w środku surowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować