Pączki babuni

4.51 (184 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Z pokolenia na pokolenie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąki: 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtka: 3 sztuki
    - cukru: 4 łyżki
    - margaryny: 100 gramów
    - drożdży: 70 gramów
    - mleka: 0.75 szklanki
    - spirytusu: 2 łyżki
    - soli: 1 szczypta
    - konfitura z wiśni: 1 opakowanie
    - olej: 1 litr
    LUKIER:
    - cukru: 250 gramów
    - aromar rumowy: 1 opakowanie
    - białka: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać niewielką iklością letniego osłodzonego mleka,odstawić w ciepłe miejsce.margarynę roztopić i ostudzić.Jajko i żółtka ubić z łyżką cukru.Mąkę przesiać do duzej miski,dodać drożdże,resztę cukru,masę jajeczną,margarynę,sól i spirytus.Wyrobić ciasto,dolewając resztę mleka.Odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. Z ciasta odrywać kawałki i formować placuszki.Na każdy nałozyć łyzeczkę konfitury.Zlepić brzegi,uformować kulki i odstwiać,aby wyrosły.W rondlu rozgrzać olej i smażyć pączki na złotobrązowo.
  • 3. Zrobić lukier:cukier utrzeć z białkami,dodając aromat.Paczki polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować