Sernik babuni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj proponuję serniczek który przygotowałam według przepisu mojej babuni. Serniczek smaczny, przepis prosty nieskomplikowany.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    masło 120 g,
    jajka 2 szt,
    cukier 1/2 szkl,
    mąka pszenna 1 i 1/4 szkl,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    Masa serowa;
    twaróg trzykrotnie mielony 1 kg,
    masło 1 kostka,
    jajka 5 szt,
    cukier 1,5 - 2 szkl. (w zależności od kwaśności sera),
    budyń waniliowy 2 op,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    Dodatkowo;
    tłuszcz do tortownicy,
    rodzynki 2 garście,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Jajko

Sernik babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik babuni 1. Ciasto;
    Dobrze schłodzone masło ucieramy na gładką masę z cukrem, cały czas ucierając dodajemy jajka i na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy.
    Tortownicę o średnicy 26 cm. smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy przygotowanym ciastem.


    Masa serowa;
    Masło, cukier oraz żółtka ucieramy na puszystą gładką masę.
    Do masy dodajemy śmietanę oraz porcjami twaróg trzykrotnie mielony.
    Mieszając dodajemy stopniowo budyń, proszek do pieczenia.
    Na koniec masę serową łączymy delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek oraz dodajemy rodzynki.
    Po wymieszaniu masę przelewamy do tortownicy wyłożonej ciastem.
    Pieczemy w 180 stopniach około 60 - 70 minut.

    Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu sernik oprószamy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować