Owocowo-piankowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Zapraszam na leciutkie i przepyszne ciasto i oczywiście dietetyczne ciasto:) porcja 100 g to tylko 82 kcal...

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka rozm. M
    3 łyżki mąki pszennej-50 g
    1 łyżka mąki ziemniaczanej- 20 g
    1 łyżka erytrolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowo-gruszkowa:

    6 jabłek- 660 g ( waga po wykrojeniu gniazd nasiennych)
    2 gruszki- 220 g ( waga po wykrojeniu gniazd nasiennych)
    Sok z ½ cytryny
    1 galaretka gruszkowa
    1-2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka stevii

    Masa piankowa:

    330 g jogurt naturalny 0%
    1 galaretka malinowa
    400 ml wody
    2 łyżeczki stevii

    Forma 23,5*23,5 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Biszkopty Galaretki

Owocowo-piankowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vwn7l2 1. Biszkopt:
    Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do misy miksera wbić jajka i ubijać je aż będą jasne i puszyste ( u mnie ten proces trwał około 5 minut ciągłego ubijania). Mniej więcej w połowie ubijania dodać erytol( cukier) i ubijać dalej. Gdy masa jajeczna jest puszysta dodać mąki i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać masę.
  • image-22qxbdq 2. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 12-15 minut, do suchego patyczka. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • image-05dvegc 3. Masa jabłkowo-gruszkowa:
    Owoce umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne, ale nie ma konieczności obierania, ponieważ podczas tarcia skórka i tak zostanie nam w dłoni. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jabłka i gruszki. Przełożyć do rondla i dodać sok z cytryny. Postawić na ogień i zacząć dusić owoce.
  • image-2absdts 4. Gdy zawartość garnka będzie wrzeć, skosztować i w razie czego dosłodzić ( wszystko zależy od tego jak mocno słodkie są owoce). Po około 8-10 minutach od zagotowania owoców, zdjąć je z ognia i dodać galaretkę ( proszek), dokładnie wymieszać i postawić na ogień. Ogrzewać razem jeszcze minutę i znów zdjąć z ognia. Dodać żelatynę ( zależności od ilości płynu dodać 1 lub 2 łyżeczki, ja dla pewności dodałam dwie). Dokładnie wymieszać i odłożyć do ostygnięcia.
  • image-00suf9n 5. Masa piankowa:
    Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do lekkiego stężenia.
    Jogurt wymieszać ze stewią. Cały czas miksując wlewać na wpół płynną galaretkę do połączenia składników.
  • image-0t84lrn 6. Wykonanie:
    Do formy wyłożyć biszkopt. Delikatnie przełożyć na niego masę owocową, wyrównać i odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wylać masę piankową, ponowie dobrze wyrównać i odłożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować