Zapraszam na leciutkie i przepyszne ciasto i oczywiście dietetyczne ciasto:) porcja 100 g to tylko 82 kcal...
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka rozm. M
3 łyżki mąki pszennej-50 g
1 łyżka mąki ziemniaczanej- 20 g
1 łyżka erytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowo-gruszkowa:
6 jabłek- 660 g ( waga po wykrojeniu gniazd nasiennych)
2 gruszki- 220 g ( waga po wykrojeniu gniazd nasiennych)
Sok z ½ cytryny
1 galaretka gruszkowa
1-2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka stevii
Masa piankowa:
330 g jogurt naturalny 0%
1 galaretka malinowa
400 ml wody
2 łyżeczki stevii
Owocowo-piankowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do misy miksera wbić jajka i ubijać je aż będą jasne i puszyste ( u mnie ten proces trwał około 5 minut ciągłego ubijania). Mniej więcej w połowie ubijania dodać erytol( cukier) i ubijać dalej. Gdy masa jajeczna jest puszysta dodać mąki i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać masę.
2.Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 12-15 minut, do suchego patyczka. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
3.Masa jabłkowo-gruszkowa:
Owoce umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne, ale nie ma konieczności obierania, ponieważ podczas tarcia skórka i tak zostanie nam w dłoni. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jabłka i gruszki. Przełożyć do rondla i dodać sok z cytryny. Postawić na ogień i zacząć dusić owoce.
4.Gdy zawartość garnka będzie wrzeć, skosztować i w razie czego dosłodzić ( wszystko zależy od tego jak mocno słodkie są owoce). Po około 8-10 minutach od zagotowania owoców, zdjąć je z ognia i dodać galaretkę ( proszek), dokładnie wymieszać i postawić na ogień. Ogrzewać razem jeszcze minutę i znów zdjąć z ognia. Dodać żelatynę ( zależności od ilości płynu dodać 1 lub 2 łyżeczki, ja dla pewności dodałam dwie). Dokładnie wymieszać i odłożyć do ostygnięcia.
5.Masa piankowa:
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Jogurt wymieszać ze stewią. Cały czas miksując wlewać na wpół płynną galaretkę do połączenia składników.
6.Wykonanie:
Do formy wyłożyć biszkopt. Delikatnie przełożyć na niego masę owocową, wyrównać i odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wylać masę piankową, ponowie dobrze wyrównać i odłożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Komentarze