Przekładaniec kokosowo-truskawkowy

5 (160 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Delikatne ciasto składające się z wielu warstw: biszkopt kakaowy-masa śmietankowa-ciasto kokosowe-galaretka z musem truskawkowym-ciasto kokosowe-masa śmietankowa- biszkopt kakaowy. Smaki te idealnie tworzą całość wypieku.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    10 jajek
    10 łyżek cukru
    10 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    1 kopiata łyżka kakao

    Ciasto kokosowe: (2x)
    1 szklanka białek
    20 dag wiórków kokosowych
    20 dag cukru

    Masa śmietankowa:(2x)
    500 ml śmietanki 30%
    2 łyżki kopiate cukru pudru
    2 serki waniliowe po 150 g
    4 pełne łyżeczki żelatyny

    Galaretka z musem truskawkowym;
    3 galaretki truskawkowe
    1 szklanki musu z truskawek świeżych lub mrożonych

    Poncz:
    1/2 szklanki wody przegotowanej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Przekładaniec kokosowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przekładaniec kokosowo-truskawkowy 1. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka. Do ubitych jajek wsypać sypkie składniki, wymieszać, dodać olej i wylać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem o wym. 24x 38 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na pół. Nasączyć ponczem.
  • 2. Szklankę białek ubić z odrobiną soli oraz cukrem, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut. Upiec dwa takie placki.
  • 3. 3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i ostudzić. Dodać mus truskawkowy i wymieszać.
  • 4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serki waniliowe i na końcu ciepła żelatynę wcześniej namoczoną w 1/4 szklance wody i podgrzanej do rozpuszczenia.
  • 5. Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć masę śmietankową i przykryć plackiem kokosowym. Na to wylać tężejącą galaretkę z musem. Po lekkim stężeniu położyć drugi placek kokosowy. Zrobić masę śmietankową jak poprzednio i wyłożyć na ciasto, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Masa śmietanowa Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować