Cuszima

4.83 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne i efektowne ciasto do kawki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    2 jajka

    1/3 szklanki mąki pszennej

    1/3 szklanki cukru

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

    2 jaja

    1/3 szklanki mąki pszennej

    1/3 szklanki cukru

    1 łyżka kakao

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    1 szklanka mleka

    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

    150 gram masła

    2 łyżki cukru

    1 cukier waniliowy

    Masa truskawkowa:

    0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone )

    2 galaretki truskawkowe

    Masa śmietanowa:

    330 ml. śmietany kremówki 30%

    1 galaretka truskawkowa

    Dodatkowo:

    0,5 paczki okrągłych biszkoptów

    tabliczka gorzkiej czekolady

    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.83 (200 ocen)

Cuszima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
    Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao.
  • krem 2. Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy . Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt.
  • masa truskawkowa 3. Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • masa śmietanowa 4. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na masę truskawkową . Przykrywamy jasnym biszkoptem.
  • polewa 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować