1.Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao.
2.Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy . Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt.
3.Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
4.Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na masę truskawkową . Przykrywamy jasnym biszkoptem.
5.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Komentarze