TORT URODZINOWY PIANKOWY Z OWOCAMI

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz.

Tort z biszkoptem, przełożony pianką serowo -galaretkową. Tort z dekoracją owocową i czekoladową. Ładnie się prezentuje i jest pyszny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -200 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1 puszka Frutiżelli, brzoskwiń w żelu-320 g.

    pianka różowa:
    -1 serek brzoskwiniowy-385 g.
    -2 galaretki truskawkowe
    -2 szklanki gorącej wody

    pianka zielona:
    -1 serek waniliowe-385 g.
    -2 galaretki agrestowe
    -2 szklanki gorącej wody

    krem śmietankowy i rozetki:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix
    -1 krem śmietankowy do tortów, w proszku

    nadzienie:
    -parę truskawek
    -kilka jagód borówki amerykanskiej
    -kilka mandarynek z puszki
    -1 kiwi
    -1 galaretka cytrynowa
    -1 szklanka wody

    ozdoby czekoladowe:
    -1 gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Galaretki Pianka

Tort urodzinowy piankowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175 *.Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.
  • nasączenie 2. Spodni krążek i środkowy,posmarować dżemem, po 1/2 puszki.
  • 1 blat biszkoptowy 3. Tortownicę zabezpieczyć wyżej.
  • pianka 4. pianka różowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Zmiksować serek z tężejącymi galaretkami i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy.
  • 2 blat 5. Przykryć środkowym blatem.
  • pianka zielona 6. pianka zielona- Postąpić tak samo jak z poprzednią i wylać do tortownicy.
  • 3 blat 7. Przykryć górnym blatem biszkoptowym i schłodzić.
  • zdjęcie obręczy 8. Zdjąć obręcz z tortownicy. Ułożyć na paterze z zabezpieczonym spodem.
  • krem 9. Na śmietance ubić krem i śmietan-fix.Posmarować cały tort .Resztę zostawić na rozetki.
  • zaznaczone pola 10. Zaznaczyć pola na dekorację.
  • rozetki 11. Resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Zrobić ozdobne pasy, na zaznaczonych miejscach, oraz wokół krawędzi tortu.
  • dekoracja z owocami 12. W puste miejsca, ułożyć pokrojone owoce.
  • dekoracje czekoladowe 13. ozdoby czekoladowe - Czekoladę roztopić nad parą. Za pomocy rożka papierowego narysować czekoladą ,ozdoby na papierze w/g wzoru i schłodzić.
  • przyklejenie dekoracji czekoladowych 14. Delikatnie odkleić i przykleić do tortu.
  • polanie galaretką, owoców 15. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia i polać owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować