Moja wersja zupy chińskiej syczuańskiej ulubiona egzotyczna zupa mojej córki - zupa jest ostra, kwaskowata i daje mocno kopa. I oto własnie w niej chodzi.
Ostra zupa syczuańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w grubą zapałke i zamarynowac odstawic na 15 minut. Marynata: łyżka sosu sojowego, łyżeczka sosu ostrygowego, łyzeczka oleju sezamowego, ząbek czosnku przeciśnięty i 1/2 łyzki mąki kartoflanej.
2.Kapustę pokroić w kwadraty, cebulki w piórka, papryczke drobno. Zagotować rosól (lub bulion). Rozgrzac w woku olej, Mięso, kapustę, cebule i pqpryczkę podsmażyć metoda stir-fry(ok. 3 minuty). Do rosołu wrzucić to co podsmażyliśmy, zagotować.
3.Dodać ocet, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, pieprz pogotować jakies 5 minut. Na koniec do wrzacej zupy wrzucic makaron który przez minutke w zupie dojdzie do miekkosci. Przelac do miseczek, posypac zieloną dymka.
Komentarze