Ostra zupa syczuańska

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja wersja zupy chińskiej syczuańskiej ulubiona egzotyczna zupa mojej córki - zupa jest ostra, kwaskowata i daje mocno kopa. I oto własnie w niej chodzi.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rosół: 1 litr
    - schab: 150 gramów
    - kapusta pekińska: 150 gramów
    - szalotki: 2 sztuki
    - czerwona papryka chilli: 1 sztuka
    - makaron ryżowy: 150 gramów
    - ocet ryżowy: 1 łyżka
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - olej sezamowy: 2 łyżeczki
    - pieprz: 1 szczypta
    - starty imbir: 1 łyżeczka
    - dymka zielona część: 2 sztuki
    - olej do smażenia: 2 łyżki
    - sos ostrygowy: 1 łyżeczka
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - olej sezamowy: 1 łyżeczka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - mąka kartoflana: 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ostra zupa syczuańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w grubą zapałke i zamarynowac odstawic na 15 minut. Marynata: łyżka sosu sojowego, łyżeczka sosu ostrygowego, łyzeczka oleju sezamowego, ząbek czosnku przeciśnięty i 1/2 łyzki mąki kartoflanej.
  • 2. Kapustę pokroić w kwadraty, cebulki w piórka, papryczke drobno. Zagotować rosól (lub bulion). Rozgrzac w woku olej, Mięso, kapustę, cebule i pqpryczkę podsmażyć metoda stir-fry(ok. 3 minuty). Do rosołu wrzucić to co podsmażyliśmy, zagotować.
  • Ostra zupa syczuańska 3. Dodać ocet, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, pieprz pogotować jakies 5 minut. Na koniec do wrzacej zupy wrzucic makaron który przez minutke w zupie dojdzie do miekkosci. Przelac do miseczek, posypac zieloną dymka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Makaron sojowy Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować