ZUPA CYGAŃSKA OSTRA

4.98 (177 ocen)

  • 45 min

Pierwszy raz zrobiłam tę zupę gdy chodziłam do szkoły podstawowej i robię ją do dziś.Smak tej zupy jest wyśmienity, rozgrzewa i daje dużo energii. Mój tata za nią przepada.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    2szt. kości wieprzowe
    włoszczyzna
    5 ziemniaków
    3 marchewki
    1 duża papryka czerwona
    2 duże cebule
    2 łyżki oleju
    1 łyżka cukru
    1 koncentrat pomidorowy
    1 łyżka pieprzu cayenne
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka lubczyku
Wystaw ocenę:

4.98 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cygańska ostra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar z kości dodając włoszczyznę.ok.30 min
  • kroimy warzywa 2. Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę- dodajemy do wywaru-gotujemy ok. 0,5 godziny
  • kroimy paprykę i cebulę 3. Kroimy cebule, paprykę w kostkę. Najpierw smażymy cebulę na oliwie posypując ją cukrem , aby puściła sok i szybciej się zbrązowiała. Do cebuli dodajemy paprykę , smażymy ok. 5 min. dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy- smażymy wszystko ok. 5 min.
  • gotująca zupa 4. Kiedy ziemniaki i marchewka w zupie będą miękkie smażoną cebulę, paprykę dodajemy do gotującego się wywaru – gotujemy przez 5 min.-odstawiamy
  • 5. Robimy zaprawkę do zupy (2 łyżki śmietany, 3 łyżki wody,2 łyżki mąki)- wlewamy do zupy i gotujemy przez ok. 5 min.

Porady

Jeżeli nie lubimy ostrych zup nie dodajemy pieprzu Cayenne tylko odrobinę do smaku mielonego czarnego pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować