Ostra zupa dyniowa

5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Z dynią właściwie nigdy nie byłam zaprzyjaźniona. .Dopiero niedawno, kiedy pojawiły się odmiany niewielkich dyń, odważyłam się po nie sięgnąć. Dynia Hokkaido nie jest tak bardzo słodka, a na dodatek ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać, co znacznie ułatwia gotowanie.

Składniki:

  • dynia Hokkaido - 800 g
    250 g ziemniaków
    4 ząbki czosnku
    2 małe cebule
    2 łyżeczki curry w proszku
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego
    1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili
    1 l bulionu
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ostra zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie
  • 2. Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając.
  • 3. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie.
  • 4. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli za gęsta możemy dodać bulionu. Podawać z grzankami, śmietaną lub kleksem pesto lub szałwią usmażoną na oliwie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować