Nie napiszę, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale mogę zapewnic, że ich smak i wygląd wynagradza wszystkie trudy pieczenia.Uwielbiane przez rodzinę, zjadane jako pierwsze na wszystkich imprezach
1.Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia - szybko zagniatamy ciasto i wkałdamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kuleczki i pieczemu połówki orzeszków w specjalnej foremce.
2.Wodę gotujemy z cukrem na gęsty lukier, nieco studzimy (trzeba sprawdzać, aby masa nie zastygła), dodajemy zmielone orzechy arachidowe oraz herbatniki, miksujemy. Następnie całość miksujemy z miękkim masłem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Masa powinna być bardzo gęsta.
3.Połówki orzeszków napełniamy masą i sklejamy. Jest to super zabawa dla dzieci :-)
4.Gotowe orzeszki na pewno znajdą niejednego chętnego na spróbowanie. Zrobią furorę na każdej imprezie, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Przypuszczam, że do kremu mozna dodać rumu lub innego alkoholu, chociaż jeszcze nie probowałam.
Jeśli zostanie mi masy, to robię z niej kuleczki, obtaczam w posiekanych orzechach i ... znikaja równie szybko, jak orzeszki.
Polecam, bo warto spróbować. Maszynke mozna kupić na allegro.
Komentarze