• Średni

Idealna przekąska na każdą imprezę ;-)

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - żółtko: 4 sztuki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - ocet: 1 łyżeczka
    - margaryna: 200 gramów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - śmietana 18 %: 4 łyżki

    - masło: 100 gramów
    - mleko: 10 łyżek
    - cukier puder: 150 gramów
    - zmielone orzechy włoskie: 150 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Przystawki

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywać z ciasta kawałki i formować kulki wielkości wiśni. Wrzucać je do rozgrzanej formy i smażyć z obu stron przez ok. 1,5 - 2 minuty, do zrumienienia. Kiedy wystygną, odciąć po brzegach nadmiar ciasta.
    Do przygotowania orzeszków potrzebna jest specjalna forma - można kupić ją na allegro.
  • 2. Mleko podgrzać w rondelku, dodać do niego masło i poczekać aż się połączy. Rozprowadzić cukier puder, dodać orzechy i starannie wymieszać. Aby masa była bardziej wyrazista w smaku, można do niej dodać odrobinę alkoholu. Ilość pozostawiam waszym upodobaniom ;) Masę odstawić do ostygnięcia na minimum godzinę-półtorej. Dopiero chłodną przekładać orzeszki i składać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować