Pyszny orzechowy smak dzięki dodatku kremowego masła orzechowego dodanego do masy serowej a dodatkowo spód z herbatników i mielonych orzechów.
3 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
spód:
100 g margaryny - tj. 2/5 kostki margaryny
200 g herbatników
200 g zmielonych dowolnych orzechów
2 łyżki wody
masa serowa:
150 g margaryny - tj. 3/5 kostki margaryny
1 kg twarogu sernikowego
200 g cukru
5 dużych jajek klasa "L"
3 duże opakowania budyniu śmietankowego
200 ml kremowego masła orzechowego 100%
polewa:
100 g masła
2 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
50 g czekolady deserowej
Orzechowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2/5 margaryny do pieczenia roztop w rondelku z dodatkiem wody i przestudź. Herbatniki drobno pognieść i wymieszać z roztopioną wcześniej margaryna z dodatkiem wody oraz ze zmielonymi orzechami.
2.Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, 3/5 miękkiej margaryny, masło orzechowe oraz wsyp budyń i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wysyp przygotowany spód i równo go rozprowadź. Na wierzch wylej masę serową i wyrównaj. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temp.180 stopni przez 30 minut. Wyjmij po 30 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 30 minut i gotowe. ( jeśli środek jest za płynny do dopiecz o dodatkowe 10 min. ) Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj polewę.
3.Do garnuszka daj pokrojone masło, mleko, kakao, cukier i połamaną czekoladę. Mieszaj aż do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników ze sobą. Gotową polewę odstaw do przestygnięcia i zgęstnienia - mieszając co jakiś czas.
Na przestudzony sernik rozprowadź gotową polewę a następnie udekoruj zmielonymi orzechami i posypką czekoladową. Wstaw do lodówki na 2- 3 godz do stężenia.
Komentarze